Bitcoin

Wie over cryptocurrencies spreekt, heeft het in veel gevallen als eerste over Bitcoin. Bitcoin wordt gezien als de basis van cryptocurrencies, wat niet onlogisch is. Op de techniek achter Bitcoin, de blockchain, zijn in de afgelopen jaren tal van nieuwe projecten gestart. Daarbij was het tot voor kort op veel exchanges enkel mogelijk om te handelen met Bitcoin. Zo werden gebruikers gedwongen om eerst Bitcoin te kopen, waarmee zij vervolgens andere cryptocurrencies konden aanschaffen. Ook in het nieuws spreekt men in veel gevallen enkel over Bitcoin, wat de populariteit van deze munt versterkt heeft.

In de media spreekt men vaak over het feit dat Bitcoin een mogelijke bubbel is, door de explosieve groei in de waarde van deze cryptocurrency. Bitcoin is echter meer dan een investeringsmogelijkheid alleen! Wanneer we niet naar de waarde van Bitcoin kijken, maar puur naar de technologie achter Bitcoin blijkt deze cryptocurrency duidelijk iets toe te voegen aan de wereld. Met Bitcoin is het namelijk mogelijk om een transactie tussen twee partijen op te zetten, zonder tussenkomst van een derde partij. Je kunt bij een derde partij denken aan banken, die de transactie tussen twee individuen mogelijk moeten maken. Door de Bitcoin op te slaan in een eigen online portemonnee, een Bitcoin wallet, ben je zelf beheerder van je geld. Inmiddels is het mogelijk om Bitcoin in verschillende webwinkels uit te geven. Het is zelfs mogelijk om op internet eten te bestellen met Bitcoin.

Voordelen van Bitcoin

Er kunnen verschillende redenen voor investeerders zijn om geld in Bitcoin te stoppen. Niet alleen in Bitcoin zelf, ook in de techniek achter Bitcoin: de blockchain. De blockchain is een groot online grootboek, waarin alle transacties worden vastgelegd. Het is voor iedereen met een internetverbinding mogelijk om deze transacties te bekijken. Bij een transacties wordt een x aantal Bitcoin van het ene adres naar het andere adres overgemaakt. Deze adressen zijn gekoppeld aan personen, maar het is niet zichtbaar welk adres bij welke persoon behoort. Op deze manier biedt Bitcoin de mogelijkheid om anoniem geld over te maken naar anderen, zonder dat mensen hier achter kunnen komen.

Daarbij is Bitcoin onvervreemdbaar, mits je de Bitcoin wallet op de juiste wijze beveiligd. Er zijn tegenwoordig zogenaamde hardware wallets. Dit zijn kleine systemen, die iets weg hebben van een USB-stick. Met dit systeem is het mogelijk om je Bitcoins en andere cryptomunten op een offline manier te bewaren. Zo wordt het voor hackers onmogelijk om bij je cryptovaluta te komen en is je geld dus onvervreemdbaar. Een derde reden die Bitcoin zo interessant maakt, is dat het grootboek achter Bitcoin wereldwijd te benaderen is door gebruikers. Wanneer je via een bank geld overschrijft naar een goede vriend in Amerika, zal het zeker enkele dagen duren voordat het geld ook daadwerkelijk bij deze vriend is aangekomen. Mocht je echter gebruik maken van Bitcoin, dan duurt dit doorgaans niet langer dan een paar uur.

De toegenomen populariteit heeft er echter wel voor gezorgd, dat de snelheid van de blockchain lager is geworden door de tijd heen. Het kost nu dus meer tijd om een Bitcoin van het ene naar het andere adres over te maken, dan enkele jaren terug. Naarmate meer mensen Bitcoin als betaalmiddel gebruiken, zullen er steeds meer berekeningen moeten worden uitgevoerd door zogenaamde miners. Juist door deze afgenomen transactiesnelheid van de blockchain, is de kans klein dat Bitcoin ooit als een serieus betaalmiddel gebruikt zal worden. Voor nu is het een slimme manier om geld op een veilige manier op te slaan, net zoals goud of vastgoed dat is.

Redenen om Bitcoin te kopen

Hoewel Bitcoin naar alle waarschijnlijkheid geen serieus betaalmiddel zal worden, kunnen er verschillende redenen zijn om toch in Bitcoin te investeren. Een van deze redenen is de mogelijkheid om andere cryptocurrencies met Bitcoin te kopen. De wereld van cryptocurrencies bestaat onder meer uit exchanges, wat een soort digitale beurzen zijn om met andere handelaren te kunnen handelen. Hoewel Bitcoin geen betaalmiddel zal worden, zijn er andere projecten die dat in de toekomst wel kunnen worden. Onder meer Ripple en Litecoin zijn twee cryptocurrencies die regelmatig genoemd worden als een serieuze vervangen van het huidige betalingsverkeer met verschillende valuta.

Een andere reden om Bitcoin te kopen, is de mogelijkheid om in te spelen op koersschommelingen. Door de volatiliteit van Bitcoin kun je veel winst maken door op de toppen te verkopen en in de dalen te kopen. Houd er rekening mee dat het handelen in Bitcoins of andere cryptocurrencies niet zonder risico is. Lees je vooraf goed in, om te voorkomen dat je veel geld verliest. Mocht je nog weinig kennis hebben over handelen in cryptocurrencies, dan kun je er verstandig aan doen om de munten in je digitale portemonnee te laten staan.

Zelf Bitcoin kopen in Nederland

Wanneer je zelf wilt starten met de handel in Bitcoin of andere cryptocurrencies, kun je een account aanmaken bij een exchange. Een exchange biedt je verschillende wallets die geschikt zijn voor de individuele cryptocurrencies. Logischerwijs is een van deze wallets bedoeld voor Bitcoin. Wanneer je een account hebt aangemaakt kun je op verschillende Nederlandse websites Bitcoin kopen met iDeal. Bitcoin kopen met iDeal doe je onder meer bij Bitonic of BTCdirect. Beide aanbieders van Bitcoin staan als zeer betrouwbaar te boek onder handelaren.

Tip: laat cryptocurrencies nooit te lang op een exchange staan! In het verleden zijn meerdere exchanges plotseling gesloten, waardoor veel mensen hun digitale geld verloren. Een goed voorbeeld van zo’n exchange is MtGox.

Op het moment dat je Bitcoin aankomt bij je wallet van de exchange, kun je direct beginnen met handelen. Mocht je in Bitcoin investeren om dit op te kunnen potten voor een langere tijd, dan heb je geen account op een exchange nodig. Je kunt Bitcoin in dit geval direct naar je eigen (offline) wallet over laten maken. Via dezelfde websites kun je Bitcoin op termijn verkopen. Houd er rekening mee dat er transactiekosten verbonden zitten aan het kopen en verkopen van Bitcoin. Het is zodoende onverstandig om Bitcoin kort na de aanschaf hiervan weer te verkopen. De kans is groot dat de transactiekosten in deze periode nog niet zijn overbrugd.

Betalen met Bitcoin in Nederland

Heb je een (offline) wallet met Bitcoin? In dat geval kun je de Bitcoin gebruiken om te betalen in webwinkels, om eten te bestellen op internet, enzovoorts. Je maakt in dit geval een klein deel van je Bitcoin over naar het Bitcoin-adres van de webwinkel. Ook kun je een kredietkaart voor Bitcoin aanschaffen. Met zo’n kredietkaart is het ook mogelijk om in fysieke winkels met Bitcoin te betalen, te pinnen met Bitcoin, enzovoorts. Er zijn op internet verschillende aanbieders van deze kredietkaarten te vinden.

Houd er ook nu rekening mee dat deze kredietkaarten transactiekosten in rekening brengen. Doordat deze transactiekosten momenteel relatief hoog zijn, is het niet heel aantrekkelijk om met Bitcoin in winkels te betalen.