Blockchain

Termen als Bitcoin, blockchain, Ethereum en Litecoin vliegen je om de oren als je de nieuwsberichten volgt omtrent cryptocurrencies. Waar Bitcoin in haar beginfase nog minder dan een dollar kostte, heeft deze munt inmiddels een waarde van ver boven de tienduizend dollar per stuk. Het toont aan dat Bitcoin enorm aan populariteit gewonnen heeft, samen met verschillende andere cryptocurrencies. In de afgelopen jaren is het aantal cryptocurrencies wat op exchanges aangeboden wordt sterk toegenomen. Ieder van deze digitale valuta heeft een eigen doel. Zo richten sommige cryptocurrencies zich op de vernieuwing van de energiesector (Power Ledger), bieden andere cryptocurrencies een universele wallet om investeren in digitale valuta makkelijker te maken (Ethos), enzovoorts.

Een ding hebben al deze cryptocurrencies gemeen met elkaar, namelijk: ze werken op basis van de blockchaintechnologie. Bitcoin was de eerste digitale munt die een blockchain gebruikte voor het vastleggen van transacties, het opslaan van adressen, enzovoorts. Met de introductie van de blockchain trachtte de ontwikkelaars van Bitcoin bij te dragen aan de decentralisatie van de bestaande financiële sector. Waar je voorheen afhankelijk was van banken om geld van A naar B te versturen, is dat met de introductie van de blockchaintechnologie niet langer het geval. Tegenwoordig kun je zonder tussenkomst van een derde partij geld naar elkaar overmaken. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van de blockchain en de projecten die op basis van deze technologie ontwikkeld zijn.

Hoe werkt de blockchain en wat is het?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de blockchain een bepaald technologisch product is, waarvan er meerdere zijn. Het is dus niet zo, dat alle cryptocurrencies die je tegenwoordig kunt kopen op dezelfde blockchain draaien. Een blockchain is een soort digitaal grootboek, waarin alle transacties tussen de gebruikers van een bepaalde digitale munt worden vastgelegd. Doordat het een openbaar grootboek is, kan iedereen met een werkende internetverbinding transacties terugzoeken. Dit maakt de financiële sector veel transparanter dan dit voorheen was. Ook zijn de transacties die in de blockchain worden ingevoerd onomkeerbaar. Dit betekent dat wanneer je geld via de blockchain verstuurd hebt, dit geld ook daadwerkelijk uit je digitale portemonnee verdwenen is. Oplichting en fraude worden op deze manier voorkomen.

Iedereen die geld via een blockchain wil kunnen versturen, zal een zogenaamde wallet aan moeten maken. Dit is je persoonlijke digitale portemonnee. In tegenstelling tot een bankrekening, is je portemonnee niet gekoppeld aan je identiteit. Iedere portemonnee heeft een uniek adres die uit een combinatie van (hoofd)letters en cijfers bestaat. Dat adres is gekoppeld aan een bepaalde private key, die eveneens met (hoofd)letters en cijfers is opgebouwd. De combinatie van deze private key en je adres maakt dat je bij je tegoeden kunt komen. Het is voor anderen, waaronder de overheden en instanties, niet mogelijk om een bepaald adres binnen het blockchainnetwerk te koppelen aan een persoon of organisatie.

Hoewel deze anonimiteit en decentrale manier van werken ontzettend veel voordelen kan bieden, zitten er ook nadelen aan. Zo wordt gezegd dat de blockchaintechnologie zeker in haar beginfase voornamelijk door criminelen werd gebruikt. Criminelen kunnen op een anonieme manier geld verduisteren of grote transacties uitvoeren, zonder dat overheden hiervan op de hoogte zijn. Tegenwoordig is de groep mensen die de blockchaintechnologie gebruikt voor legale doeleinden veel groter.

Transacties goedkeuren met behulp van miners

Een uniek element aan de blockchaintechnologie, is het feit dat transacties moeten worden goedgekeurd. Zo kan de kans op fraude en oplichting verder geminimaliseerd worden. Het goedkeuren van transacties gebeurt door zogenaamde miners. Dit zijn losse computers, die door een groot aantal berekeningen uit te voeren een bepaalde code proberen te kraken. Het kraken van de code leidt uiteindelijk tot het goedkeuren van de transactie en daarmee tot het overschrijven van digitale valuta van adres A naar adres B. Voor het kraken van deze code krijgen de miners een bepaalde vergoeding. Dit is de fee die een persoon betaalt om zijn geld van A naar B over te kunnen maken.

Toepassingen van de blockchain

Zoals reeds beschreven is de blockchaintechnologie zich steeds verder aan het ontwikkelen en worden er nog maandelijks nieuwe projecten geïntroduceerd. Lang niet alle projecten zijn even serieus. Neem bijvoorbeeld de Geert Coin, die refereert naar Geert Wilders. Er zijn echter ook talloze projecten die gebruik maken van de blockchaintechnologie om verschillende branches te vernieuwen.

Power Ledger

Een goed voorbeeld van zo’n digitale munt is Power Ledger, afgekort tot POWR. Deze munt maakt gebruik van de blockchain om de energiesector te vernieuwen. Het vernieuwen van de energiesector gebeurt door het proces van het delen van groene energie te vereenvoudigen. Door gebruik te maken van smart contracts en POWR tokens kunnen particulieren en bedrijven hernieuwbare stroom aan elkaar verkopen.

IOTA

Ook IOTA is een voorbeeld van een project die aan innovatie probeert bij te dragen. IOTA maakt het makkelijker om microbetalingen uit te voeren bij het gebruik van apparaten die verbonden zijn met het internet. Internet of Things (IoT) heeft de toekomst, waar IOTA met haar eigen token slim op inspeelt.

Zowel Power Ledger als IOTA maakt gebruik van het netwerk van Ethereum. Het toont aan dat het voor digitale valuta niet noodzakelijk is om zelf een blockchain op te bouwen. Via het netwerk van Ethereum kunnen Power Ledger en IOTA hun eigen applicatie voor het gebruik van smart contracts en de blockchain opzetten. Naast Ethereum zijn er verschillende andere projecten die een platform op de blockchain opzetten voor ontwikkelaars. Voorbeelden van deze projecten zijn onder meer EOS, Lisk en Cardano.

Munten aanschaffen via de blockchain

Om munten te kunnen kopen moet er een transactie plaatsvinden op de blockchain. De munten moeten immers van wallet A naar wallet B worden overgeschreven. Dit proces is volledig geautomatiseerd, als je kiest voor het gebruik van een exchange. Op een exchange worden vraag en aanbod samengebracht. Dit maakt het kopen van cryptocurrencies heel eenvoudig! Bekende exchanges zijn onder meer Binance, Bittrex en Poloniex.

Tip: laat je cryptocurrencies nooit lang op een exchange staan, maar laat ze van de exchange naar een persoonlijke wallet sturen. Deze transactie kun je volgen in de blockchain!