Wat is een ICO?

De blockchaintechnologie wint steeds meer aan populariteit. In verschillende branches probeert men voor innovatie te zorgen met het gebruik van de blockchain. Een goed voorbeeld van zo’n innovatief project is Power Ledger. Power Ledger, doorgaans afgekort tot POWR, probeert de energiesector te vernieuwen door het delen van hernieuwbare energie makkelijker te maken. Via tokens en slim contracts kunnen particulieren en bedrijven de door hen opgewekte groene energie met elkaar delen. Zo kun je groene stroom gebruiken zonder tussenkomst van een derde partij, de energieleverancier.

Projecten als Power Ledger schieten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn er enkele honderden cryptocurrencies, die ieder hun eigen doel hebben. Om voldoende budget bij elkaar te verzamelen om het project uit te kunnen voeren, wordt er aan het begin van zo’n project een ICO georganiseerd. ICO staat voor Initial Coin Offering, wat te vergelijken valt met crowdfunding. Crowdfunding is iets wat net als de blockchaintechnologie sterk aan populariteit wint momenteel. Met crowdfunding kunnen particulieren in innovatieve projecten investeren, in ruil voor rente of een soortgelijke vergoeding. Met ICO’s kunnen particulieren nu ook in nieuwe cryptocurrencies investeren, alvorens deze op de grote exchanges worden aangeboden.

Hoe werkt een ICO?

Een ICO is vrijwel altijd een publiekelijk georganiseerde geldinzamelingsactie, waar iedereen aan mee kan doen. Om deel te nemen aan een ICO heb je Ethers, Bitcoins of Litecoins nodig. In sommige gevallen is het mogelijk om deel te nemen aan een ICO middels euro’s of dollars. Nadat je een investering hebt gedaan, krijg je in ruil voor deze investering een x aantal tokens toegekend. Vaak neemt de waarde van deze tokens toe, naarmate de ICO in een later stadium komt. Des te sneller je investeert, des te lager is de prijs van de tokens die je koopt. Het is niet mogelijk om de tokens die je aan het begin van een ICO koopt, aan het eind voor meer te verkopen. Daarbij zal de prijs voor een token vrijwel nooit dalen gedurende de ICO. De prijs wordt namelijk door het projectteam bepaald en niet op basis van vraag en aanbod, zoals dat op een exchange wel het geval is.

Door een ICO te organiseren verkrijgt het team achter een nieuw project een groot budget om te investeren in de ontwikkeling van het project. Naarmate het project vordert, zal de token die bij het project hoort ook op exchanges worden aangeboden of ondersteund worden door wallets. Dit is het moment dat je de aangekochte tokens uit de ICO-fase kunt verkopen of veilig in een eigen wallet op kunt slaan. Het is belangrijk om te weten dat de prijs van een ICO vaak pas stijgt op het moment dat het product geïntroduceerd wordt bij het grote publiek.

Gebruik van het Ethereum-netwerk
Om een ICO op te kunnen zetten, maakt het project vaak gebruik van een bestaande blockchain. Ethereum is het meest gebruikte netwerk momenteel. Houd er echter rekening mee dat er steeds meer projecten zullen overstappen op soortgelijke netwerken voor ontwikkelaars. Denk aan NEO, EOS en Lisk! Het is heel eenvoudig om zelf een token op deze netwerken te introduceren. Hier schuilt ook direct een gevaar van deze ICO’s en de deelname hieraan.

Risico’s van deelname aan ICO’s

Het is niet voor niets dat onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland waarschuwde voor de risico’s van een deelname aan ICO’s. Doordat het opstarten van een ICO zo eenvoudig is, kunnen ook kwaadwillende personen een token opzetten. Wanneer zij de token voldoende promoten, een duidelijk verhaal hebben en vertrouwen winnen onder investeerders, kunnen zij veel geld bij elkaar verzamelen tijdens de ICO. Als investeerder heb je bij een ICO geen enkele garantie dat je de tokens na verloop van tijd voor dezelfde prijs of meer kunt verkopen. Dit is immers volledig afhankelijk van de uitvoering van het project en het product wat uiteindelijk geïntroduceerd wordt. Criminelen kunnen er met het geld wat de ICO opgebracht heeft vandoor gaan zonder het project verder uit te voeren.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om voor jezelf te bepalen of een project betrouwbaar is. Kijk bijvoorbeeld goed naar de mensen die in het projectteam achter een bepaalde ICO zitten. Op LinkedIn kun je vaak veel over deze personen vinden. Kijk naar hun netwerk, hun ervaring in het bedrijfsleven, enzovoorts. Ook kun je naar de whitepaper van een project kijken. In een whitepaper wordt uitgelegd wat het project inhoudt, wie het project uitvoert, op welk moment er wat geïntroduceerd wordt, enzovoorts. Zo kun je voor jezelf een inschatting maken van de waarde van een project en het product wat het projectteam wil introduceren. Door het sterk toegenomen aantal cryptocurrencies is niet ieder project even waardevol. Mogelijk bestaat er al een goed alternatief!

Zelf deelnemen aan een ICO

Mogelijk heb je een interessant project gevonden, wat uniek is en waarvan je verwacht dat de waarde flink zal stijgen in de komende jaren. Op dat moment kan het interessant zijn om deel te nemen aan een ICO. Vaak wordt op de website van een ICO heel duidelijk beschreven welke stappen je moet doorlopen om deel te nemen aan de inzamelingsactie. Ook wordt hierin beschreven hoe je de tokens kunt krijgen, die je tijdens de ICO besteld hebt. Het is erg belangrijk om deze stappen heel nauwkeurig te doorlopen! Een fout in het adres waarheen je de Ethers, Bitcoin of Litecoin stuurt kan immers voor een groot financieel verlies zorgen. Iets wat je logischerwijs wilt voorkomen.

Tip: kijk vooraf of een bepaald project een kanaal op Telegram heeft! Deze app voor je mobiele telefoon of tablet is vergelijkbaar met Whatsapp, maar wordt internationaal gezien veel meer gebruikt. In speciale channels kun je meepraten over de ontwikkeling van een ICO. Ook kun je hier vaak terecht voor vragen over de deelname aan een ICO.

Ethers, Bitcoin en Litecoin kopen

Zoals inmiddels beschreven is, heb je voor de deelname aan een ICO Ethers, Bitcoin of Litecoin nodig. Je kunt deze op verschillende websites bestellen. De meest gemakkelijke manier om deze munten te kopen is via Litebit. Dit is een Nederlandse organisatie die cryptocurrencies verkoopt via iDeal. Zo hoef je niet eerst Bitcoins te kopen om bijvoorbeeld Litecoin of Ethers aan te kunnen schaffen.

Een alternatief voor het gebruik van Litebit is het gebruik van Bitonic of BTCdirect. Op deze websites kun je Bitcoins middels iDeal bestellen en vervolgens in een wallet laten storten. Het is belangrijk om voor het gebruik van deze websites eerst zelf een wallet aan te maken. Dit kan op een exchange, maar verstandiger is het om een programma voor je computer te downloaden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Jaxx of Exodus!